Notele lui Vosganian pentru parlamentari: „Rog colegii senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea”

Notele lui Vosganian pentru parlamentari: Rog colegii senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea
Publicat: 26/09/2013, 19:44
Actualizat: 08/08/2015, 16:01

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice și plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.

„Având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adresată Senatului României, de a cere urmărirea mea penală pentru infracțiunile de complot și subminare a economiei naționale, depun următoarele note scrise, în atenția Comisiei juridice și a Plenului Senatului României, cu următoarea structură: 1. Puterea exclusivă de apreciere a Senatului de a cere urmărirea mea penală pentru fapte săvârșite în calitate de membru al Guvernului. 2. Natura exclusiv politică, iar nu penală, a faptelor reținute de parchet. 3. Caracterul corect al deciziilor politice luate. 4. Reaua-credință manifestă a procurorului de caz. 5. Concluzii”, se arată în materialul datat 23.09.2013, postat joi pe blogul senatorului PNL.

Vosganian menționează că, în ceea ce îl privește, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia națională, propuse și/sau adoptate conform atribuțiilor de ministru de resort. „Sunt decizii pur politice, fără nicio conotație penală. Mai mult – deși fără relevanță în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit și benefice din punct de vedere economic”, adaugă el.

Acesta mai susține că la dosar „nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declarații de martori, alte probe) privind vreo implicare” a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naționale.

„În realitate, în niciunul din documentele semnate de mine nu se face în vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producătorii de îngrășăminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori întreruptibili. Mai mult, în toate ordinele ministeriale, acordarea facilităților economice (care nu au depășit niciodată plafonul aprobat de Guvern și care au fost strict limitate în timp, fiind determinante de situația economică și de prețul gazelor pe piața internațională) a fost întotdeauna condiționată de respectarea termenelor de plată și de rezolvarea problemei datoriilor anterioare”, spune el.

Vosganian acuză totodată „rea-credință” din partea procurorului de caz. „În referatul întocmit, cu vădită rea-credință, procurorul de caz deformează grav sensul actelor semnate de mine, în ciuda evidenței și a conținutului lor expres, inventând scopuri ascunse, neprobate prin nimic și oricum inexistente”, susține el.

„Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absența oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracțională a mea de complot și de subminare a economiei naționale, reaua-credință manifestă a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, Am onoarea să îi rog pe distinșii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot și pentru presupusa subminarea economiei naționale”, spune Vosganian, în concluziile acestor note.

Senatorii din Comisia juridică au început, în 18 septembrie, studierea, într-o primă ședință secretă, a materialului probatoriu trimis de Parchet în cazul lui Varujan Vosganian, președintele Comisiei, Tudor Chiuariu, afirmând, la finalul întrunirii, că liberalul a trimis deja un punct de vedere.

„De luni au venit dosarele de la Parchet și astăzi Comisia întrunită în plenul ei, toți membrii ei fiind prezenți, am început să studiem dosarul și toate materialele probatorii care ne-au fost înaintate”, a declarat președintele acestei Comisii, Tudor Chiuariu (PNL). la finalul ședinței.

Acesta a precizat că, în același timp, senatorul Varujan Vosganian a înaintat Comisiei o adresă prin care anunță că va fi prezent la ședința din 1 octombrie, așa cum s-a stabilit anterior, ca să își exercite dreptul la apărare.

„De asemenea, ne-a înaintat deja un prim punct de vedere asupra referatului pe care l-am primit și pe care i l-am comunicat încă de săptămâna trecută. (…) Punctul de vedere a fost transmis astăzi și, în consecință, nici nu l-am studiat, dar a fost înaintat tuturor membrilor Comisiei”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Întrebat care va timpul necesar pentru ca senatorii juriști să studieze întreg materialul probatoriu, președintele Comisiei juridice a răspuns că documentele vor fi parcurse până la momentul audierii, ca „după acest punct”, Comisia să poată lua o decizie.

Parchetul de pe lângă ICCJ a cerut începerea urmăririi penale în cazul lui Vosganian, iar ministrul a fost invitat la Comisie în 1 octombrie.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că, din ce a putut să vadă în documentele transmise Senatului de DIICOT, nu se pune problema, deocamdată, a unui vot favorabil solicitării de începere a urmăririi penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Solicitările au fost trimise Senatului și șefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în urma cererii primite de la șeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu și Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!